Aloitteet

Valtuustokausieni aikana olen tehnyt mm. seuraavat aloitteet:

* Mielenterveyden kurssit kouluihin oppilaille sekä opettajille 2/2025

Yhteiskuntamme muuttuu ja kehittyy, mutta yksi tärkeä alue, johon ei ole kiinnitetty tarpeeksi huomiota, on mielenterveyden edistäminen ja sen tukeminen kouluissa. Mielenterveysongelmat, kuten ahdistus, masennus ja stressi, ovat yleistyneet hurjaa vauhtia nuorten keskuudessa, ja sen vuoksi mielenterveyden kurssit olisivat ensiarvoisen tärkeitä jo kouluissa ennen siirtymistä eteenpäin toisiin opinahjoihin.

Mielenterveyden kurssit voisivat tarjota nuorille keinoja tunnistaa omia tunteitaan ja käsitellä niitä. Koulu on monille nuorille paikka, jossa he kokevat painetta — ei vain koulutehtävien, vaan myös ystävyyssuhteiden, perhesuhteiden ja tulevaisuuden pohdinnan vuoksi. Kun nuori ei tiedä, miten käsitellä näitä tunteita, se voi johtaa vakavampiin ongelmiin, kuten masennukseen tai ahdistuneisuushäiriöihin. Mielenterveyden kurssit tarjoaisivat nuorille työkaluja, joiden avulla he voisivat tunnistaa ja ymmärtää omia tunteitaan ja tarpeitaan. Samalla voisi oppia miten auttaa toista nuorta, jolla on itsetuhoisia ajatuksia.

Mielenterveyden kurssit tukevat nuorten elämänhallintataitojen kehittymistä. Elämänhallinta, kuten stressin hallinta, ajanhallinta ja itseluottamus, ovat taitoja, jotka vaikuttavat suoraan nuorten hyvinvointiin ja oppimiseen. Kun nuoret oppivat näitä taitoja jo varhain, he voivat kohdata elämän haasteet vahvempina ja itsevarmempina.

Kun mielenterveys tuodaan osaksi koulupäivää, se auttaisi nuoria ymmärtämään, että on täysin normaalia ja hyväksyttävää pyytää apua, jos kokee tarvitsevansa sitä. Tämä avaisi ovia avoimelle keskustelulle, joka voi estää nuoria jäämästä yksin vaikeuksiensa kanssa. Se myös auttaisi opettajia ja koulupsykologeja tarjoamaan parempaa tukea oppilaille, jotka voivat tarvita apua.

Mielenterveydestä huolehtiminen koulussa ei ole vain yksilön etu, vaan myös koko yhteisön etu. Mielenterveyden ongelmien tunnistaminen ja kriisitilanteissa auttaminen ovat kaikille tarvittavia taitoja. Kun nuoret voivat hyvin, he pystyvät olemaan paremmin osana yhteisöä ja tekemään parhaansa koulutyössään. Tämä lisää hyvinvointia koko kouluyhteisössä.

Me allekirjoittaneet esitämme, että Järvenpään kouluissa toteutetaan hyvän mielenterveyden koulutus. Koulutus sisältäisi hyvän mielenterveyden ja oman hyvinvoinnin vahvistamisen perusteita, ohjeita riskitilanteisiin ja neuvoja muiden auttamiseksi. Koulutus voitaisiin toteuttaa mielenterveyden ammattilaisen avulla huomioiden eri ikäiset.

Esimerkiksi Mieli Ry-llä on Mielenterveyden ensiapu® 1 -koulutus, jossa mielenterveyttä lähestytään osana terveyttä; voimavarana, mielen hyvänä vointina ja ihmisen kykynä selviytyä arjessa. Koulutus soveltuu kaikille, jotka haluavat vahvistaa omaa tai läheistensä mielenterveyttä. Kyseistä koulutusta on toteutettu ammattioppilaitoksen puolella hyvin tuloksin.

Satu Haaparanta

Valtuustoryhmä Haaparanta

* Järvenpäässä otetaan käyttöön Terveet tilat 2028-ohjelman, ja selvitetään mahdollisuutta palkata oma sisäilma-asiantuntija sekä rakennusalan ammattitaitoinen valvoja edustamaan kaupunkia erilaisissa rakennusprojekteissa

* Nuorten aktivoimiseen tähtäävä työpaja (työnimike mopopaja)

Tämä aloite oli tärkeätä saada pian käytäntöön, koska paja on myös sosiaalisen aktivoinnin ja kuntoutumisen paikka. Toiminnan tavoitteena oli antaa tukea ja ohjausta arjenhallintaan eri menetelmin samalla, kun opastetaan nuoria tekemään pieniä korjauksia erilaisiin kulkuvälineisiin. Myös syrjäytymisen ehkäiseminen ja tieturvallisuus ovat tärkeinä teemoina työpajassa. Samalla myös työllistäisimme pitkäaikaistyöttömiä. 

* Järvenpään kaupungin yleinen turvallisuus ja siisteys (pyöräparkkeja ja kameroita lisää sekä kulkuliuskoja 

* Defibrillaattoreita lisää Järvenpään kaupungin pisteisiin

Sepelvaltimotauti ja muut sydänsairaudet voivat aiheuttaa äkillisen sydämen

pysäyttävän rytmihäiriön. Sydänpysähdys voi olla sydänsairauden ensimmäinen

oire. Yleisin sydämen pysäyttävä rytmihäiriö on kammiovärinä. Kammiovärinässä

ainoa sydämen käynnistävä hoito on tarkoitukseen suunnitellulla laitteella eli

defibrillaattorilla annettava sähköisku eli defibrillaatio.

Defibrillaatio tulisi suorittaa viiden minuutin sisällä sydänpysähdyksen alusta, jotta

potilaan toipuminen olisi todennäköistä. Jos defibrillaatio viivästyy, lisää

painelu-puhalluselvytys todennäköisyyttä, että defibrillaatio käynnistää

sydämen. Vain harvoin painelu-puhalluselvytys itsessään käynnistää sydämen.

Sydänpysähdyspotilaan ensimmäinen auttaja on yleensä maallikko. Nykyaikaisten

neuvovien puoliautomaattisten defibrillaattoreiden avulla maallikko voi myös

defibrilloida. Puoliautomaattiset defibrillaattorit tunnistavat kammiovärinän

ja ohjaavat käyttäjäänsä defibrilloimaan ääni-, kuva- ja valo-ohjeiden avulla.

Laite ei anna sähköiskua, ellei autettavalla ole kammiovärinää.

Kyseistä laitetta löytyy terveyskeskusten lisäksi Järvenpäästä muutamalta yritykseltä sekä Järvenpään evt.lut seurakunnalta sekä Järvenpään liikuntapalveluista sijaintina uimahalli.

Keski-Uusimaa lehdessä oli 26.11.2016 juttu missä toinen henkilö pelasti toisen

ihmisen hengen tällä laitteella, niin ” maalikko voi pelastaa toisen hengen

tällä laitteella. Laite neuvoo koko ajan.

Nykyiset defibrillaattorit defin sivujen mukaan on hajautettu kaupungissa, mutta

matka hakemaan kyseistä laitetta hätätilanteessa ei auta, koska laitetta saa

esimerkiksi päiväsaikaan käyttöön yrityksen aukioloaikojen mukaan.

Joten me allekirjoittaneet haluamme, että Järvenpään kaupunki tutkii

mahdollisuutta ostamaan useampia defibrillattoreita Järvenpään kaupungin

muihinkin pisteisiin, joissa käy paljon ihmisiä kuten esimerkiksi

Järvenpää-talolle.

Satu Haaparanta SDP

Scroll to Top